החזר מס מתרחש כאשר נגבה מס הכנסה העולה על הנדרש בחוק. הבסיס לחישוב החזר מס הינו קבלת כל הנתונים על הכנסתו של העובד (הנישום) ועל הקלות המס להן הוא זכאי.
רשות המיסים בישראל היא זו שאחראית על גביית המס וכמו כן היא אחראית על החזר המס לזכאים לכך – לאחר סיום שנת המס וכאשר כל הנתונים על ההכנסה ועל ההקלות ידועים.
עצמאיים
עבור עצמאיים, ישנה קביעה לשיעור ניכוי המס במקור מן התשלומים אשר מתקבלים מלקוחות, וכן קביעת מקדמות למס הכנסה. שיעור זה מבוסס על צפי ההכנסות ונקבע על ידי רשות המיסים – אך הוא ניתן לשינוי על ידי פנייה אישית או על ידי מייצג, כגון יועץ מס, עורך דין או רואה חשבון.
ברגע שידוע לעצמאי מהו גובה הכנסותיו והוצאותיו בפועל, ניתן לקבוע סכום מס הכנסה מדויק יותר. אם במהלך השנה, הסכום המצטבר של המקדמות והניכויים במקור עובר את הסכום של מס ההכנסה שנקבע על העובד לשלם – הוא זכאי להחזר מס.
שכירים
עבור שכירים, הזכאות להחזר מס לשכירים בשל גביית יתר עלולה להתרחש כאשר הם עובדים בשתי עבודות (או יותר) או מחליפים מקום עבודה במהלך השנה. במצב זה, על השכיר לקבל טופס תיאום מס, בעזרתו מעסיקיו ידעו מהו שיעור המס שעליו לשלם. בסוף השנה עדיין ייתכנו הבדלים בין צפי המס שחייב השכיר לשלם לבין מה ששילם בפועל – ואז הוא זכאי להחזר מס.
האם ישנו מקרה נוסף בו תיתכן זכאות להחזר מס?
כן! אם העובד השכיר לא עידכן את מעסיקו בהקלות המס המגיעות לו, או במקרה של עצמאי – אם לא עידכן את יועץ המס או רואה החשבון בהקלות הללו.
באילו מקרים מקבלים הקלות מס? בעלי תואר אקדמי, ביטוח חיים, הורים לילדים, שחרור משירות חובה, פעילות בשוק ההון, החזרי מס לעובדים בחו"ל, קצבאות מביטוח לאומי ועוד. העובדים – העצמאיים והשכירים – לא תמיד מודעים להקלות אלו, ולכן כדאי להתייעץ עם בעל מקצוע מומחה בתחום.
את החזר המס יש לבקש מרשות המיסים באמצעות הגשת דו"ח שנתי. פנייה זו נעשית באופן עצמאי, על ידי העובד באופן ישיר, או באמצעות מייצג כאמור למעלה – יועץ מס, עורך דין או רואה חשבון.